dinsdag 27 december 2011

Column ''Contact" december 2011

Welkom bij mijn eerste column

Contact...

Voor deze eerste column heb ik bewust gekozen voor het symbool Contact. Contact tussen jou en mij. Vanuit contact wil ik je graag meenemen op een inspirerende reis door het jaar 2012.

De reis begint in januari. Elke daaropvolgende maand zal de column telkens in het teken staan van een nieuwe intentie die ik graag met jou wil delen.

Voor de eerstkomende 12 maanden heb ik 12 intentiesymbolen geselecteerd die centraal staan in deze inspirerende reis. Mocht je willen reageren op mijn column, ook daar staat ‘Contact’ voor.

Waarom een column
Tijdens het tekenen van de symbolen en dan met name wanneer ik kleur geef aan de vorm, is daar steeds die stem, “je wilt schrijven hè, Joke”. Maar zodra ik mijn kleurpotloden weg legde en mijn aandacht richtte op andere dingen dan verdween die stem naar de achtergrond. Naar de achtergrond zeg ik erbij, want echt weg was die stem nooit. Dan kwamen wel die gedachten, zo van “waar moet ik over schrijven”, “waar moet ik beginnen” of, “heb ik wel iets te vertellen”, en daarbij is er, en wordt er al zoveel geschreven! Overladen wordt je met tekst en zal ik daar dan ook nog een bijdrage aan moeten leveren? “Ik teken symbolen en dat is op zichzelf al een taal”. Al dit soort dergelijke vragen bleven maar in mijn hoofd dolen totdat ik ging luisteren naar die stem in mijn hoofd. Blijkbaar was een antwoord op die vragen nodig.
Het viel mij op dat ik in bijna elke zin waarmee ik het antwoord gaf op mijn eigen vraag, het woord “moeten” tegen kwam. Ik besloot daar eens anders naar te gaan kijken.

Al snel kwam ik tot de conclusie dat dit een reactie was blijkbaar uit angst.
Angst om meer van mijzelf te tonen. Ik ben toen anders naar mijn angst gaan kijken en dacht, ‘ik ga dit doen’! Dus toch een column? Alweer een vraag…!
Weer kwam die twijfel en gaf ik voorrang aan mijn denken, maar op één of andere manier was er geen veroordeling meer in mijn denken, waardoor ik als vanzelf overschakelde naar een gevoeliger stuk in mij. Het werd zachter. Alsof ik luisterde naar iets wat mij het antwoord kwam brengen. Mijn vraag liet mij weten dat het antwoord er al is. Ik hoefde alleen maar te luisteren.

Op zoek naar het volgende antwoord op een nieuwe vraag, in de hoop daar ook antwoord op te krijgen, vroeg ik mij af of je ook woorden kunt geven aan gevoel. Ik wil graag schrijven vanuit mijn gevoel. Net zoals ik mijn symbolen teken zou ik ook zo willen schrijven, puur en zonder invloed van kennis.
Maar hoe ga ik woorden geven aan gevoel, hoe kan ik dit overbrengen zodat het gevoelsmatig kan worden ontvangen?  
Maar mijn innerlijke stem bleef: “wanneer ga je schrijven? 
- Ik liet het even los, voor zover ik dat kon -.
Ik had mijzelf voorgenomen wat rust in te plannen. De maanden daarvoor heb ik mijn tijd voornamelijk besteed aan het tekenen van nieuwe symbolen. Het tweede deel van de codes. Daarbij was op 1 oktober de therapeutendag die elk jaar in het teken staat van het testen van de symbolen. Dus ik besloot de maand november wat rust te nemen. Even alles los te laten… Ja, dat is dan in woorden gemakkelijk gezegd, en het komt ook gemakkelijk op papier, maar de  werkelijkheid was anders.
Niets vermoedend was ik wat aan het schrijven en daar ontstond een inspirerende reis door het jaar 2012. Een reis waarin een ieder zich zou kunnen vinden…
Het bekende stemmetje dat al jaren op mij insprak dat ik zou gaan schrijven, had voorzichtig resultaat geboekt. Te beginnen bij een column! Ik ben er blij mee.
Het antwoord op mijn vraag was er en tevens ging mijn lang gekoesterde wens in vervulling. Alsof de zon de sneeuw een beetje deed vervagen...

Het voorgaande is om aan te geven waarom ik deze column ben begonnen en waarom ik deze geopend heb met ‘Contact’. Contact tussen jou en mij om samen meer te gaan luisteren naar ons hart.
Vanaf januari tot en met december 2012 wil ik met jou die reis beleven…

Liefs, Joke

1 opmerking:

 1. CONTACT
  verbonden zijn
  tot de kern
  met je eigen ziel
  ZIELSGELUK

  ZIELSGELUK
  gevoel van een kind
  speels spontaan liefde
  mijn engel
  CONTACT

  Hartegroet
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen